Skazka - Russian Society of Trondheim > News archive, 2002 >    

Den 4 Internasjonale Sigøynerfestivalen

Kulturkirken Jakob 6-7 september kl.19.30
billetter voksne kr.200, barn kr.150
Gruppen Sare Roma kommer fra Litauen. De har eksistert siden 1939, og fortsetter å eksistere gjennom barna og barnebarna til grunnleggerne av gruppen. I deres repertoar smelter de tradisjonelle sigøynersangene sammen med moderne impulser. Sare Roma har med stor suksess opptrådt i Litauen, Russland og øvrig Øst-Europa men har aldri tidligere i Vest-Europa.

Ensemblet Teater Romen kommer fra den legendariske Teater Romen i Moskva, som var det første sigøynerteater i verden. De medvirkede i den konstelasjonen er solister og ledende skuespillere ved teatret og tilhører den absolutte "eliten" innen russisk sigøynermusikk og dans.

Raya & Her Gipsy Legacy består av tre generasjoner, Raya, Hennes datter og barnebarn. Raya tilhører den forrige generasjonen av stjerner ved Moskvas Sigøynerteater Romen, og opptrer fortsatt internasjonalt med sin gruppe. De fikk blant annet 1.ste premie ved Sigøynerfestivalen Khamoro i Praha i 2000 og har representert Norge ved flere internasjonale festivaler.

Petro Ivanovitch ensemble: Petro Ivanovitch er født i den tdl. Yugoslavia. Han begynte sin karriere i sin fars orkester 13 år gammel, hvor han spilte tamburitsa. Etter noen år byttet han til balalaika, hvilket han spiller på sin egen helt unike måte. Han har vært et forbilde og inspirasjon for rekke musikere og regnes som en av de beste balalaikaspillere i verden. Han er også far til Raya's barnebarn Nikak og Aleco.

Mirikli kommer fra Finland. Hun studerer på Sibelius akademiet i Helsinki og begynte å spille fiolin da hun var 4 år gammel. Hun har deltatt på ulike arrangementer i regi av den finske regjeringen og flere festivaler rundt i Europa. Mirikli regnes som en av de mest lovende sigøynerfiolinistene i sin generasjon.

Ionika Minune ensemble: Ionika Minune er fra Romania og desidert en av verdens fremste trekkspillere. Han er flittig brukt blant sigøynerartister over hele verden, både innen de ulike tradisjonelle stilene så vel som innen Django-jazzen. Her opptrer han med sin egen ensemble av musikkere i verdensklasse.

Tchavolo Schmitt quartett: Tchavolo er ikke bare etterkommer av Django Reinhardt, men en legende i seg selv. Han regnes for å være blant de mest fremstående innen Django-jazzen i dag, og blant annet læremester og forbilde for den verdenskjente Bireli Lagrene. Tchavolo er kjent fra filmen "Latcho drom" av Tony Gatlif, som også gjort Gadjo dilo og Vengo. Sammen med sin fetter Mandino Reinhardt, selv en legendarisk gitarist, er Tchavolo aktuell i Gatlifs nyeste film Swing, der de spiller hovedrollene og har komponert musikken. I gruppen inngår også Sony Reinhardt, Mandinos bror og en subtil akkomponiator og Gautier Laurent, en bassist som alltid er etterspurt blant de fremste innen Django jazz.

Informasjon: Natasha Bielenberg
tlf. 22157758
mobil: 91831932
mail: natbiel@hotmail.com

Received on August 21, 2002.


Webmaster
You may Add a comment | Add a link